Het aanbod in tennisrackets is zeer groot en kan daardoor onoverzichtelijk worden. Tennisvoordeel heeft voor u een overzicht gemaakt wat u kan helpen het juiste tennisracket te kiezen. Het kiezen van een juist racket dat bij u past zal het plezier in tennis verhogen.

De 5 belangrijkste racket eigenschappen van een racket zijn:

Gewicht
Bladgrootte
Lengte van het racket
Balanspunt
Dikte van de grip

Gewicht
Het gewicht van een tennisracket is te meten door te kijken naar het aantal gram dat een racket weegt. Een zwaarder racket geeft in het algemeen meer controle dan de lichte(re) rackets. Lichte rackets geven juist weer meer power en van lichte rackets raakt de arm van een speler minder snel vermoeid.

Rackets tot 270 gram kunnen ook wel lichtgewicht rackets worden genoemd. Deze rackets zijn makkelijk hanteerbaar, waardoor er snel op slagen van de tegenstander gereageerd kan worden. Lichte rackets geven makkelijk power aan de slagen mee. Voor mensen met armblessures zijn lichtgewichte rackets een aanrader. In het algemeen kan worden gesteld dat deze rackets geschikt zijn voor spelers het niveau 7,8 en 9. Ook voor jeugdspelers die beginnen met hun eerste seniorenracket zijn deze lichtgewichte rackets geschikt. (leeftijd tussen de 10 en 14 jaar)

Rackets met een gewicht tussen de 270 en 295 gram hebben een gemiddeld gewicht en zijn voor een grote groep spelers geschikt.
Deze rackets geven vaak een combinatie van power en controle.
De rackets in deze gewichtsklasse zijn geschikt voor spelers met het niveau 5,6,7,8 en 9.

Tot slot zijn er rackets vanaf 295 gram t/m ongeveer 340 gram, deze rackets vallen in de zwaarste categorie qua gewicht. De rackets geven de spelers meer balversnelling en controle mee. Wel is er meer techniek benodigd bij dit soort rackets. De spelers die veelal met dit type racket spelen zijn van niveau 1 t/m 6.

Bladgrootte
De bladgrootte is de grootte van het snaaroppervlakte en wordt gemeten in cm² of in inch². Het omzetten van inch² naar cm² gaat als volgt: 1 inch² = 6,45 cm². In het algemeen kun je zeggen, hoe groter het blad, hoe groter de sweetspot. De sweetspot is het ideale punt in het blad om de bal te raken. Verder is het vaak zo dat hoe groter het blad, hoe meer het racket power meegeeft aan de bal. Andersom geldt, hoe kleiner het blad, hoe meer controle het racket geeft.

Er bestaan de volgende type bladformaten:

Midsize: het racket heeft een relatief klein bladformaat < 97 inch² of 625 cm². Deze rackets met een klein blad geven de speler veel controle en gevoel, wel is de sweetspot klein. De rackets zijn geschikt voor de gevorderde spelers met een goede techniek.
Midplus: het racket heeft een standaard bladformaat tussen 97 – 105 inch² of 626 – 677 cm². In deze categorie vallen de meeste rackets.
Oversize: het racket heeft een groot bladformaat tussen 106 – 115 inch² of 678 – 742 cm². Deze rackets zijn vaak licht en geven in het algemeen veel power.

Lengte van het racket
De lengte van het racket wordt vaak aangeven in een bepaald aantal mm. Verreweg het grootste gedeelte van de senioren rackets zijn tussen de 685 mm en 690 mm lang. Dit is de standaard lengte van een senioren racket. Rackets die langer zijn heten longbody rackets of longbodies. Deze rackets zijn in de praktijk ongeveer tot maximaal 3 cm langer. (710 mm) In de praktijk zie je de laatste tijd wel steeds minder longbody rackets. Over het algemeen is het voordeel van longbody rackets dat de reikwijdte wordt vergroot en er kan met meer power worden gespeeld. Verder kan er vaak harder worden geserveerd. Het nadeel van een longbody racket is dat de wendbaarheid en de controle minder zijn dan bij een standaard racket formaat.

Lengte jeugdrackets
De juiste racketmaat kan als volgt worden gemeten: wanneer je rechtop staat, met de arm gestrekt naar beneden, moet de top van het racket op of liever nog iets boven de enkel uitkomen.

De lengte van een jeugdracket wordt vaak met de Engelse maat inch aangeven. De bovenstaande regel komt in de praktijk vaak ongeveer op de volgende indicatie uit:

Tot 4 jaar: 19 inch (483 mm)
Tot 6 jaar: 21 inch (533 mm)
Tot 8 jaar: 23 inch (584 mm)
Tot 10 jaar: 25 inch (635 mm)
Tot 12 jaar: 26 inch (660 mm)

Balanspunt
Een veelgebruikte term bij tennisrackets is het balanspunt. Het balanspunt wordt uitgedrukt in een aantal mm. Het balanspunt geeft antwoord op de vraag hoe het gewicht over het racket is verdeeld.

Even balanced racket
Een senioren tennisracket is gemiddeld 680 mm lang. Een balanspunt van 330 mm tot 340 mm betekent dat het gewicht gelijk is verdeeld en dat het racket in evenwicht is. Een racket dat in evenwicht is wordt ook wel een ‘’even balanced racket’’ genoemd. Rackets die even balanced zijn geven veel controle en een gemiddelde dosis power.

Handle weight racket
Bij rackets met een balanspunt kleiner dan 330 mm is het gewicht meer aan de kant van het handvat. Men noemt dit een ’’handle weight racket’’. Een handle weight racket is makkelijk wendbaar, u kunt het racket snel en gemakkelijk in de juiste positie krijgen. Verder heeft een racket met het gewicht meer naar de steel een verhoogde balcontrole en relatief geeft dit type racket juist wat minder power aan de bal mee. Tegenwoordig zijn het grootste deel van de rackets een handle weight type racket.

Top weight racket
Bij rackets met een balanspunt groter dan 340 mm is het gewicht meer aan de kant van de top van het racket te vinden. Deze rackets noemen we ’’top weight rackets’’. Racket die top weight zijn, geven meer power aan de bal.

Bericht delen

Home » Blog » Tennisracket kiezen

Filteren